Geschiedenis

De Zwanenhof van toen

In Zenderen werd in 1927 het retraitehuis St. Josef van de paters Redemptoristen geopend waar Twentse katholieken terecht konden voor hun innerlijke vorming. In 1963 werd onder invloed van de veranderende tijdgeest St. Josef omgedoopt tot Bezinningscentrum De Zwanenhof en stond sindsdien open voor kerkelijken en niet-kerkelijken. Uiteindelijk bleken de financiële middelen van de paters niet toereikend te zijn om het centrum in stand te houden en werd in 2012 het complex met kloostertuin verkocht met als nieuwe naam de Zwanenhof, centrum voor training en verdieping.

Een warm huis waar de mens de ruimte krijgt om mens te mogen zijn

Zwanenhof
Visie

Zwanenhof nu

Door ziekte bij ons zelf en bij onze naasten hebben we lange paden belopen in diverse ziekenhuizen. Dit gegeven heeft onze ogen geopend om een verschil te maken in de gezondheidszorg. Wij zien dat mensen geen nummertje zijn, maar een persoon. Ze zijn geen patiënt en hoeven niet “geholpen” te worden. Ze zijn mens en wij geven hen een hand om op eigen kracht een betere en gezondere versie van henzelf te worden. De zorg is versnipperd geraakt in verschillende eilandjes die steeds verder van elkaar wegdrijven in onze huidige tijd. Vandaar dat onze droom is om de eilandjes samen te voegen tot één groot land. In de zorg is men bezig om mensen te genezen van een ziekte, wij willen de brug bouwen van ziekte naar gezondheid. Onze visie is om een plek te creëren waar diverse groepen samen zijn en samenwerken. Het personeel in de zorg in samenwerking met studenten. De horeca in samenwerking met de dagbesteding van licht verstandelijk beperkte mensen, mensen met een afstand tot arbeidsmarkt, dementie, vrijwilligers. Wij willen deze mensen het gevoel geven dat ze echt nuttig zijn en zo een mooie dag kunnen hebben. Zodat ook zij het gevoel hebben er echt bij te horen in onze maatschappij.

GezondheidHuis

Voor iedereen die het nodig heeft

Voor rust bij burn-out, herstel na kankerbehandeling tot dagbesteding van lichtgehandicapten met de samenwerking van studenten. Mensen die andere mensen ondersteunen en waar veel aandacht is voor technologie (e-Health) om iedereen een handje te helpen. De Zwanenhof in Zenderen heeft een totale oppervlakte van 6200m2, met tientallen kamers, behandelkamers en zelfs appartementen. Er komen restaurant en terrassen rondom het huis. Om te ontmoeten, elkaar op te zoeken en gezelschap te houden. Zowel binnen als buiten. Ook mensen die een dagje erop uit zijn, zijn welkom op de horeca-plekken. Er is veel ruimte rondom het complex voor onze ‘Beweeg en Beleeftuin’; voor ontspanning, sporten, herstellen, onderwijs en om zorg te verbinden.

Betrokken blijven

Laatste nieuws

Onthaasten op Landgoed De Zwanenhof

Alle zorgmedewerkers in Nederland mogen één of meerdere dagen komen onthaasten op Landgoed De Zwanenhof. Ben jij een zorgmedewerker en wil je gebruikmaken van dit speciale aanbod? Klink op onderstaande link.

Chatilla van Grinsven komt met nieuwe podcast over tegenslagen met BNers als gasten

Vandaag kondigt Chatilla van Grinsven met veel enthousiasme de lancering aan van haar "Chatilla's Podcast" op 8 juni. Een boeiende serie waarin Chatilla in gesprek gaat met bekende Nederlanders over hun ervaringen met tegenslagen.

Dagbesteding op Landgoed de Zwanenhof

Landgoed de Zwanenhof in Zenderen wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen door een gevarieerd aanbod van activiteiten en zorg op maat aan te bieden.

Unieke sfeer zakelijke bijeenkomsten in voormalig klooster De Zwanenhof

Voor uw zakelijke bijeenkomsten nodigen we u van harte uit op ons Landgoed De Zwanenhof. Voor informatie zie bijgaand artikel.

Uitvaartfestival bij Zwanenhof groot succes

Een festival over de dood, het klinkt haast tegenstrijdig. Praten over de dood hoeft helemaal niet naar of vervelend te zijn. "Het leven van iemand die gaat overlijden mag gevierd worden."

Kennismaking met Oekraïense cultuur in Zwanenhof

Op vrijdag 14 oktober kunnen vanaf 18.00 uur de bezoekers binnen lopen in de Zwanenhof in Zenderen. Om 19.00 uur starten de workshops en de verschillende activiteiten.

Benefiet concert - Oekraïense koor in de Zwanenhof

Maria Bolduyeva (de dirigente van het Oekraïense koor in de Zwanenhof), haar echtgenoot en haar zus verzorgen op zaterdag 20 augustus om 20.00 uur een boeiende muzikale avond in de Kapel van de Zwanenhof.

Chatilla van Grinsven interviewt Ronald Helder over opening GezondheidHuis

Op woensdag 1 september gaf Ronald Helder het startsein tijdens de opening voor het GezondheidHuis op locatie De Zwanenhof in Zenderen.

Zwanenhof Zenderen: Heel helder helen

In dit oude klooster kunnen we met de nieuwste technieken (e-Health) mensen opvangen die niet(meer) in het ziekenhuis horen, maar nog ondersteuning nodig hebben voordat ze naar huis kunnen om verder te revalideren.

Ook de gemeente Borne vangt vluchtelingen uit Oekraïne op

Ronald Helder, eigenaar van de Zwanenhof, gezondheidscentrum en voormalig retraitecentrum te Zenderen, is te gast. Hij vertelt over het initiatief dat genomen is om Oekraïners op te vangen.

Maarten Overeem

Innovatie in de zorg is zijn grootste passie en droom

Ronald is een topper in het bij elkaar brengen van de juiste mensen op de juiste tijd. Zo creëert hij kansen voor de mensen om hem heen en voor de zorg. Innovatie in de zorg is zijn grootste passie en droom.


Maarten Overeem